Nytt, spännande och omsorgsfullt i Barkarby Pluss

Nytt, spännande och omsorgsfullt i Barkarby Pluss

Scrolla för att läsa mer

Erik Westling är projektchef på Selvaag Bostad, med många fina projekt bakom sig. Senast bostäderna vid Sveakvarteren på Östermalm som stod färdiga hösten 2020, ett vackert och omsorgsfullt byggt bostadskvarter som också har två lounger. Eriks nästa projekt är Barkarby Pluss, och vi träffar honom för att få höra mer.

- Det här blir ett av de finaste kvarteren i Barkarby, om jag får säga det själv. Vi jobbar för det i alla fall. Det ligger fint nära grönområde och skog, men det är ändå nära till det mesta. I Barkarby finns en stor variation och vi vill att det här huset får en vacker och lugn arkitektur men också att det finns förutsättningar för ett bra och meningsfullt liv. Vi kommer också att ta vara på historien och atmosfären och hämta inspiration från områdets historia från tiden då flygfältet var i gång.

 

Innergården – en härlig plats för umgänge, lek och avslappning
- Gården är en riktig tillgång för de boende och våra landskapsarkitekter beskriver ibland innergården som en park. Den är alltså väl tilltagen med mycket grönska, planteringar och träd. Solen når in på gården många timmar på dagen, även om det finns träd som skuggar. Den är också uppdelad i flera zoner med olika funktioner, lugn och ro i pergolan, en stor gräsmatta för lek och rörelse eller en stund på filten. Vi kommer också att ha möjlighet till odling. Gården blir en trygg oas för de boende med flera gemensamma ytor och några mindre privata ytor. Under gården finns parkeringen.

Plusskonceptet helt nytt i Barkarby
Det finns bara tre plussboenden i Sverige, och de ligger alla i exklusiva kvarter i Stockholms innerstad, berättar Erik. Nu finns det snart i Barkarby också! Det är ett koncept som funnits i Norge i över 20 år. Väl beprövat och väldigt populärt. De flesta som möter det blir positivt överraskade. I bottenvåningen finns en stor yta med gemensamma funktioner och gemenskap. Om man vill förstås. Som att bo på hotell med personlig service, kaffe, tidningar och soffor, gym och så vidare. Vi brukar prata om guldkant på tillvaron, men det handlar faktiskt mest om att livet ska bli lite lättare och mer meningsfullt. Mer hållbart kan man säga. Kul också att vi kan utöka den sociala ytan i loungen att spilla ut på gården, som också är en social yta för umgänge och möten.

Hur skulle du beskriva Barkarby Pluss?
- Jag brukar använda ordet värdigt, som beskriver fint vad Barkarby Pluss ska vara. Någon passande synonym till det är kanske respektabel, att det blir lösningar och en gestaltning som respekterar de boende och det liv som kommer att levas här, men som också respekterar materialet, ljuset och det vackra som vi människor behöver omge oss med. Det är inga excesser, inget märkvärdigt, men snyggt, prydligt och funktionellt med fina detaljer. Andra ord vi använder är elegans och enkelhet, och vi pratar också om att skapa något omhändertagande. Det skulle vara fint att skapa förutsättningar för att de boende känner stolthet för sitt kvarter, och att de trivs och känner samhörighet, säger Erik.

Vad händer nu?
Våra arkitekter har ritat det mesta av huset och gården, även om vissa detaljer återstår. Vi arbetar vidare och hoppas att kunna säljstarta under hösten.

Tillbaka